Teksten die klanten aantrekken

 

Hier schrijf ik over onderwerpen die me opvallen. 
Altijd met een knipoog naar communicatie.

My blogs in English


Blogs over communicatie


Terug naar overzicht

9-02-2017

Fungeer als ijsbreker: 7 tips om mensen aan elkaar voor te stellen

Veel voor mij waardevolle mensen met wie ik in de afgelopen jaren in contact ben gekomen zijn me voorgesteld door bekenden. Vrienden die me voorstelden aan hun vrienden en zakenrelaties die me doorverwezen. Maar ook vrienden die zakenrelaties werden en andersom. Waarom werkt dat nu zo goed? Dat je vaak een klik hebt met mensen aan wie je wordt voorgesteld?

Warme introductie

Wat ik ervaren heb is dat mensen voorstellen aan anderen werkt omdat:
- je vertrouwen hebt in beide partijen
- de twee vertrouwen in jou hebben
- je twee gelijkgestemden aan elkaar koppelt
- de gunfactor groot is

Zakelijk gezien help je mensen onder andere een groter netwerk op te bouwen, iemand te vinden voor een vacature, te introduceren binnen een bepaald bedrijf of voor een bepaald project. Je kunt het ijs breken door een profiel bij iemand onder de aandacht te brengen en bij een netwerkgelegenheid ervoor zorgen dat iemand zich niet ongemakkelijk voelt. Maar ook Facebook en e-mail zijn uitstekend inzetbaar.

Sommige mensen zijn heel goed in introducties. Bijvoorbeeld door in gezelschap een kort voorstelrondje te doen of een kennismakingsspel. Als gastheer of -vrouw kan je zelf de aanwezigen introduceren, maar je kunt ze het ook zelf laten doen. Anderen hebben er zelfs hun beroep van gemaakt.

7 tips voor vlekkeloze introducties

Wil je zelf wat meer betekenen voor je zakenrelaties, vrienden of kennissen? Lees dan deze tips voor vlekkeloze introducties:

1. Zorg dat je één of meerdere redenen hebt waarom je twee partijen wilt samenbrengen. Benoem die redenen ook bij de introductie, of dat nu per e-mail is, of in persoon.
2. Deel wat persoonlijke (maar niet té persoonlijk) informatie waar de partijen op aan kunnen haken.
3. Vraag vooraf toestemming aan beide kanten, tenzij je zeker weet dat beiden er mee zullen instemmen dat je hun gegevens deelt. Hieruit blijkt dat je hun privacy respecteert.
4. Geef alleen telefoonnummers door indien beide partijen daarop rekenen. Contact via social media of e-mailadres volstaat ook.
5. Blijf niet mensen introduceren bij één en dezelfde persoon, tenzij hij of zij aangeeft hier prijs op te stellen.
6. Zorg alleen voor een introductie van mensen die je zelf waardeert en vertrouwt. De negatieve kanten die jij herkent in een persoon, zal een ander ook onderscheiden.
7. Bedenk dat een mislukte introductie niet alleen op de twee partijen afstraalt, maar ook op jou. Als er geen klik is tussen partijen kan het zijn dat jij een verkeerde inschatting hebt gemaakt.

Je doet er goed aan op een later moment nog even contact te zoeken met één of beide partijen voor feedback.

Volgende week is het Valentijnsdag. Wie ga jij aan elkaar koppelen? Veel succes!Terug naar overzicht